Haftanın İlham Veren Sanatçısı “Beatrice Alemagna”

“Şimdi; hayal kurmanın, özgür ve mutlu bir insan olmak için gerekli olduğunu anlıyorum. Çocukken canımın sıkıldığı zamanları düşünerek, bu sıkıntının aslında özgürlük olduğunu anladım.’’  Beatrice Alemagna.                                                                                          

Bu haftanın ilham veren sanatçısı; İtalya doğumlu çizer ve çocuk kitapları yazarı olan sanatçı ‘’Beatrice Alemagna’’. Beatrice, 1973 yılında İtalya’nın Bologna kentinde doğdu. Çocukluğundan beri kitaplara ve hikaye anlatıcılığına olan ilgisi, onu kendi kendisini yetiştirmiş bir sanatçı olmaya yönlendirdi. Sekiz yaşına geldiğinde, ne pahasına olursa olsun “ressam ve hikaye yazarı” olmak istediğinden emindi. Sanatçı daha sonra İtalya, Urbino’daki Grafik Okulu’nda eğitim aldı. 1997’de şu anda yaşadığı Paris’e taşındı ve Centre Pompidou‘da 10 yıldan fazla poster sanatçısı olarak çalıştı.

Otuzun üzerinde kitabı olan Beatrice’in üretimleri bugün evrensel olarak tanınıyor ve birçok prestijli ödülün sahibi. New York Times’a göre “Hiç Bir Şey Yapma Günü” adlı kitabı ile 2017’nin en iyi resimli on çocuk kitabı arasında yer aldı. Bu kitap ayrıca New York İllüstratörler Derneği tarafından ‘‘Orijinal Sanatı İçin’’ Altın Madalya ile ödüllendirildi. Sanatçı; 2010’da Andersen İllüstratör Ödülünü aldı ve dört kez Astrid Lindgren Anma Ödülüne aday gösterildi.

‘‘Çizimlerim onlarca deneme gerektirir. Çizim yapmaya başladığımda, her zaman bir şeyler ararım ve bana şunu söyleyen bir şey bulana kadar aramaya devam ederim; Evet, doğru yoldasınız! – Başka bir yol olamazdı.’’  B.A.

Alemagna, her kitabını farklı ve bir öncekine göre daha şaşırtıcı halde ilerletmekte ısrar etse de, hiç bir yaratımı aceleye getirilmez. Proje yaratım süresince kendisini ”bir hikaye anlatıcısı” olarak görür ve çizimleri kelimelerden bulduğu güçle hayat bulur. Bir sonraki aşamada ise Beatrice, kelimelerin ötesindekileri arar ve metin yoluyla kolayca ifade edilemeyecek duyguları çizgileriyle okura anlatmaya devam eder.

”Kelimeler de bir kalem veya fırça kadar benim aracım. Kelimeleri tam olarak istediğim gibi anlayamazsam, görüntüyü göremiyorum. Yani her şey metinden doğar” B. A.

Sanatçı, her proje başlangıcında yoğun ve kapsamlı araştırmalar yapıyor. Eskiz defterleri, çocukluk anıları, deneyim ve gözlemleri onun için bir kitap projesinin en önemli başlangıç noktası. Defalarca kez yeniden denediği çizimler sonucu ortaya çıkartmış olduğu kitaplar, okuyucuya bir sanat galerisini ziyaret etmiş duygusunu tattırıyor.

Alemagna’nın kitapları yaş sınırlandırmalarına meydan okur. İlk bakışta bir çocuk kitabı yaratıcısı olarak görülse de, üretimleri bugün birçok yetişkin tarafından tercih ediliyor. Başta sanatçılar ve tasarımcılar olmak üzere takipçi kitlesi, Beatrice’in kitaplarını ilgiyle takip ediyor ve kendi koleksiyonlarına katmak üzere sanat kitabı olarak alıyorlar. Beatrice’in muhteşem kitaplarını daha yakından incelemek için; http://www.beatricealemagna.com/.

Daha önce yayınladığımız ”Haftanın İlham Veren Sanatçısı; Jozef Wilkon” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:
Shhhbooks Resimli Çocuk Kitapları Kütüphanesinden Resimler
The Comics Journal
The Wild Things
Picturebook Makers
“Beccato?” by Emanuele Rosso is licensed under CC BY-NC-ND 2.0