Haftanın İlham Veren Sanatçısı “Gabriel Pacheco”

“İllüstrasyon yapmıyorum, hatırlıyorum.” Gabriel Pacheco.

Bu haftanın ilham veren sanatçısı; Meksikalı bir ressam ve illüstratör olan Gabriel Pacheco. Sanatçı 1973 yılında, Meksika’da doğdu. International Fine Arts Academy’de (Meksika) senaryo eğitimi aldıktan sonra ENAP Scuola’da (İtalya) çizim ve insan figürü üzerine eğitim aldı. Meksika, İtalya ve İspanya’da çeşitli illüstrasyon ve tasarım atölyeleri verdi. Yayımlanan ilk resimli kitabını resimlemeye, kız kardeşinin ondan bir çocuk kitabı yaratmasını istemesiyle başladı. Daha sonra Pacheco; çocuk kitapları, şiir kitapları ve fantastik edebiyat resimlemelerinden oluşan harika bir portfolyo oluşturur ve kariyerini bu yönde geliştirmeye başlar. Sanatçı o dönemde kendi yolunu bulur ve izleyicisini bir bakışta yakalayan, etkileyici sanat eserlerinin yaratıcısı haline gelir.

Gabriel Pacheco, Girişteki Kadınlar, İllüstrasyon

Gabriel bugün “gerçeküstü vizyoner ressam” olarak tanınıyor. Yaratımları evrensel olarak tanınmış olan sanatçının kitapları bugüne kadar; Meksika, Brezilya, Amerika İtalya, İspanya, Rusya, Kore ve Japonya gibi pek çok ülkede yayımlandı. En prestijli uluslararası ödüllerden biri olan Astrid Lindgren Memorial Ödülü’ne 3 kez aday gösterildi ve sayısız ödülün sahibi oldu.

Sanatçının illüstrasyonları bizleri garip yaratıklarla dolu, ince zevklerin mistik ve sisli dünyasına götürüyor. İşlerinde Hieronymus Bosch ve Marc Chagall’ın sanatından etkiler görülmesine rağmen, yarattığı dünyalar benzersiz.

Romantik ve derin ruhlardan oluşan karakterler, gerçeküstü yaklaşım ile kurgulanan ortamlarda hayat bulurken; rüya ile bağlantılı imgelere sıklıkla başvurulmuş. Gabriel’in illüstrasyonlarını incelerken hemen fark edeceğiniz şey, yalnızca karakterler ve ortamların sıra dışı temsilleri değil; aynı zamanda kullanılan tekniğin, renk ve dokuların hassasiyetleri ve sıra dışı kombinasyonları. Çizimlerinin çoğu, gri tonlamalı dokular ve canlı renklerle akıllıca bir araya getirilmiş. Yerinde kullanılan canlı kırmızı ve mavi, saf enerji olarak dikkat çekiyor ve karaktere veya sanatçının iletmek istediği belirli bir duyguya odaklanarak anlamı güçlendiriyor. Bu sayede sanatçı, yaratmak istediği atmosferi daha da derinleştirebiliyor; illüstrasyonları birden canlanıyor ve gri tonlamalarla karşıtlık oluşturarak daha karmaşık duygu ve hislerin güçlü görsel temsilleri ile izleyiciyi baş başa bırakmayı başarıyor. Pacheco izleyicisini yaratımlarıyla etki altında bırakırken, kendi dünyasında kişisel bir yolculuğa çıkartıyor.

Sanatçı kitapların çizimlerini oluştururken, kendi hatıralarını sıklıkla refererans olarak kullanıyor ve üretim süresi boyunca daha çok sezgisel yolla ilerlemeyi tercih ediyor. Gabriel “El Libro de la Selva” (Orman Kitabı) adlı kitabının oluşum süreci hakkında şunları söylüyor;

“Bu kitapta görevim zorluydu. Google’a ‘Orman Kitabı: Mogli’ yazdığım an, her yer Disney uyarlamasının renkli görüntüleriyle doluyordu. Aslında beni çeken şey de tam olarak buydu; görsel ağırlığı çok fazla olan bir kitabı resimlemek.

Gabriel Pacheco - Mogli Ormanda, Orman Çocuğu Mogli

Daha sonra arka arkaya meydan okumalar başladı. Metin gerçekten çok başarılıydı ve işçiliği de çok iyiydi. Karakterleri çalışmak benim için hiç kolay olmadı, çünkü zaten metin her şeyi önceden çözümlemişti. Ortaya çıkarttığım görüntüler yüzeysel kalıyordu ve metnin ihtişamıyla aynı dilden konuşmuyorlardı.

Gabriel Pacheco - Mavi Panter Ormanda, Orman Çocuğu Mogli
Gabriel Pacheco - Maymunlar Ormanda, Orman Çocuğu Mogli

Metni çözümleyebilmek için defalarca okudum. Bir süre sonra, sonunda çözümü bulmuştum. Hikâyeyi okurken, ormanın insanı hayrete düşürücü ihtişamını daha önce fark etmediğimi fark ettim. Bu kitapta bir çocuğun ormanın ağırlığıyla büyümüş olması inanılmazdı. Bu yüzden, bu fikri geliştirmeye karar verdim. Kulağa basit geldiğini biliyorum, ama bu sonuca varmam üç ay sürdü. Ormanın ihtişamı üzerinde uzun süre çalışmaya devam ettim ve kitap kendiliğinden gelişmeye başladı. Kendimi sanki Peter Pan çiziyormuş gibi hissettim.”

Gabriel Pacheco - Müzisyenler, İllüstrasyon
Gabriel Pacheco, Güzel ve Çirkin, İllüstrasyon
Gabriel Pacheco - At ve Kadın, İllüstrasyon

Gabriel’in son derece kültürlü bir illüstratör olarak yaşam ve illüstrasyon vizyonunun tüm felsefi ve edebi derinliğini takipçilerine aktardığı, geçmiş yıllara ait bir blog’u da var; http://gabriel-pacheco.blogspot.com/

Kaynaklar:
Shhhbooks Resimli Çocuk Kitapları Kütüphanesinden Resimler
Gabriel Pacheco’nun Blog Sayfası http://gabriel-pacheco.blogspot.com/
Fairy Tale News Blog