Jesús Cisneros’un Atölyesine Giriş:
Bahçe ve Orman
Bugüne kadar hepimiz bir bahçe ziyaret etmiş, hatta belki de ona bakmışızdır. Kendimize bahçe nedir diye soracak olsak, şöyle bir cevap verebiliriz: Bahçe; bir amaç, plan veya tasarıma göre düzenlenmiş bir doğadır. Ve bahçenin elemanları olan çiçekler, ağaçlar, taşlar, çimenler; dikdörtgen gibi bir şeklin, kapalı bir mekanın sınırları içinde düzenlenmiştir. Her eleman o boşlukta belirli bir rol oynar. Uyum ve denge vardır. Ayrıca bir gerilim, boşluklar ve dolu alanlar da vardır.
Yani aslında biz burada görsel bir uzamın biçimsel inşaasına sahibizdir. Ama bahçede başka neler vardır? Fars şiiri geleneğinde bahçe; yakınlığın, sevgi dolu karşılaşmanın alanını temsil eder. Bir bakıma bütün bahçeler, birinci bahçenin bir yankısıdır: yani cennetin. Ayrıca bahçenin farklı yer ve zamanları kapsayan bir tarihi de vardır: Doğu ve Batı’yı temsil eder. Bu nedenle bahçe, tarihi ve efsanevi bir öneme sahiptir. Fakat bir konu daha vardır: Bahçedeki her öğenin belirli bir anlamı olabilir. Suyun kaynağı, yaşamı vücudun atardamarları gibi kanallarla dağıtan kalptir. Suyun hareketiyle karşı karşıya kalan taş, bozulmaz ve değişmez olanı sembolize eder.
Kısacası bahçenin bir şekli ve anlamı vardır. İllüstrasyonda da olduğu gibi bahçe, bir görsel anlatım biçimidir. Bizim atölyemizde bahçe; analiz etme ve derinlemesine düşünme, detaylandırma ve imgeler oluşturma ihtiyacını temsil ediyor. Üzerinde çalışacağımız unsurlar ise şunlardır:
1. Teknik ve malzeme kullanımı
2. Grafik dil
3. Kompozisyon
4. Sembol ve metafor kullanımı
5. İmgeyi oluşturmak için kullanılan araçlar
6. Temalar ve anlatılar
Bahçenin düzenli ve akılcı yapısının yanı sıra, doğa da bizlere farklı bir alan sunar: orman. Sözlü geleneğin halk masallarında geçen anlamıyla orman, periler ve ruhların yaşadığı yerdir. Bilincin, hayal gücünün ve rüyaların rasyonel olmayan bir yanını temsil eder. Bizler imgelerle çalışırken sezgiselliğe, hislere, duyumsamalara, enerjilere, rasyonel olmayan sinyallere açığızdır. Fırça vuruş darbeleri, jestler, renkler, çizgiler doğrudan sezgisellikle ilişkilidir. Çalışırken her şey planlanamaz, dikkatimizi vermeli ve beklenmedik olaylara, bizi asıl niyetimizden ayıran ve bir anda kağıt üzerinde olup bitenlere kaptırmamıza neden olan kazaları kabul etmeliyiz.
Bu iki figür, bahçe ve orman benim açımdan bir bütündür ve birbirinin tamamlayıcısıdır. Yaratıcı bir insan için resim yapmayı öğrenme süreci asla bitmez. Her geçen gün biçimsel ve kavramsal mekanizmaları incelemek ve anlamak gerekir. Bizler meraklı olmalıyız, herhangi bir zaman ve mekanın görüntülerinin tarihi hakkında bilgi sahibi olmalıyız. İşte o zaman burası bizim kendi yarattığımız bahçemiz haline gelir. Bizler sezgilerimize önem vermeli, özgür ve benzersiz olmalıyız. Burası bizim ormanımız.
Tarih: 11 – 15 Eylül 2023
Yer: Irmak Köşkü, Mezunlar Derneği Kompleksi – kış bahçesi, Caddebostan, İstanbul.
Adres: Aşıklar Çıkmazı, No:1, Caddebostan, İstanbul (Irmak Okulları – Mezunlar Derneği Kompleksi)
- Atölye herkes içindir.
- Atölye süresi: 39 saattir.
- Ücret: 360 Euro
- Atölye Dili: İngilizcedir. Gerekli olduğu durumda Türkçe ve İspanyolca çeviri yapılacaktır.
- Kapasite: En az 15 – En fazla 20 kişi ile sınırlıdır.
- Irmaklılar Derneği üyeleri için %20 indirim uygulanacaktır (Lütfen indirim kuponunuz için bizimle iletişime geçin).
- Atölyeyi başarıyla tamamlayan katılımcılara eğitim sonunda imzalı sertifika verilecektir.
Program gün ve saatleri:
11 Eylül 2023 – Pazartesi | 9.30 – 18.30 |
12 Eylül 2023 – Salı | 9.30 – 18.30 |
13 Eylül 2023 – Çarşamba | 9.30 – 18.30 |
14 Eylül 2023 – Perşembe | 9.30 – 18.30 |
15 Eylül 2023 – Cuma | 9.30 – 13.00 |
16 Eylül 2023 – Cumartesi | 19.00 – 21.30 |
Atölye Tanımı: “Çizimde şans ve kontrol”
Bahçe ve orman, görsel sanatlarda temsil konusu olarak uzun bir geleneğe sahiptir. Biz bu atölyede bahçe ve orman konusunun derin anlamına ve sembolik potansiyeline yaklaşacağız. Alıştırmalar yaparak, çizimde her zaman mevcut olan sezgi ve mantık arasındaki dengeleri ve gerilimleri inceleyeceğiz. Şansın önemli bir unsur olduğu süreçlerle sonuçlanan tekniklere yoğunlaşacağız. Bunlardan bazıları su bazlı ve bazıları da yağ bazlı teknikler olacak. Kâğıt ile kişisel hareketlerimiz arasındaki bağlantıyı, mürekkep veya pigment ile kağıt arasındaki etkileşimi kabul edip, daha iyi anlayarak daha bilinçli bir şekilde çizeceğiz.
Gerekli malzemeler:
– Grafit kalem 2B-4B
– Karakalem
– Conte kalem
– Çin mürekkebi
– Yağlı pastel
– Sulu boya (guaj veya sulu boya)
– Yağlı boya (3 tüp)
– Haşhaş tohumu yağı veya keten tohumu yağı
– Fırçalar
– Kağıt A-4, 120 gr. (30 yaprak)
– İpek kağıt
– Kesiciler (Maket bıçağı ve makas)
**Shhhbooks malzeme seçimi için Colorbox‘ı tercih ediyor ve tavsiye ediyor.
Jesús Cisneros (Zaragoza, 1969) sanat tarihi ve illüstrasyon eğitimi aldı. İspanya, Meksika, Kolombiya, İtalya, Fransa ve Birleşik Krallık’ta kitapları yayınlandı. Her ikisi de Meksika’da bulunan Tasarım, Sinema ve Televizyon Merkezi’nde ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nde illüstrasyon dersleri verdi. 2016’dan beri İtalya’nın Sàrmede kentindeki Štĕpán Zavřel Vakfı’nda kurslar veriyor. Ayrıca Almanya, Kore, İspanya, Fransa, Yunanistan, Meksika, Portekiz, Rusya ve Tayland’da atölye çalışmaları yürütmüştür. Meksika, Güney Kore, Marsilya, Portekiz ve Zaragoza’da kişisel sergileri oldu. Lazarillo İllüstrasyon Ödülünü aldı. Lizbon’daki Ilustrarte illüstrasyon bienalinde özel mansiyon ödülünü aldı. Ben Colori del Sacro Ödülü, Padua. Bologna Kitap Fuarı’nda İllüstratörler Sergisine üç defa seçildi. Şu anda Zaragoza, İspanya’da yaşıyor.
Atölye çalışmaları sırasında Jesús Cisneros’un asistanı:
Montserrat Mendia (Meksika, 1976) Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nde Hispanik edebiyatı okudu. Fondo de Cultura Económica, Editorial Santillana ve National Autonomous University of Mexico gibi çeşitli Meksika kurumları ve yayın grupları için işbirliği yaptı. Castillo-Macmillan’da altı yıl Çocuk ve Genç-Yetişkin edebiyatı yöneticisi olarak çalıştı. Tüm okuma aşamalarına hitap eden çocuklar için edebiyat dizileri yarattı ve üzerinde çalıştığı baskılardan bazıları çeşitli ülkelerde önemli kabuller gördü. Kurgu atölyeleri düzenledi ve Jesús Cisneros’un illüstrasyon kursları ve atölyelerinin küratörlüğüne katıldı.