Haftanın İlham Veren Sanatçısı “Jozef Wilkon”

Haftanın ilham veren sanatçısı paylaşımımızda ilk ilham kaynağımız; Polonyalı ressam, sanat tarihçisi ve yaklaşık 200 kitabın çizeri olan Jozef Wilkoń.

Sanatçı; 1930’da, evinin hayvanlarla iç içe olduğu Kraków yakınlarındaki küçük bir köyde doğdu ve bu da gelecekteki yaratımlarını büyük ölçüde etkiledi. Kitap ve heykelleri, doğadan ve her şeyden önce, 1980’lerden beri hikayelerinin kahramanı olan hayvanlardan ilham alıyor. Dağlık Bogucice köyünde geçirdiği çocukluğundan hatırladığı atmosferle, doğal manzaralar ve aralarında büyüdüğü gizemli hayvan dünyasından besleniyor. Sanatçı; çocukluk anılarına duyduğu hayranlıkla, kişisel tutkularına evrensel bir biçim vermeyi başarıyor. Wilkoń, çalışmalarına şiirsel unsurlar katan Marc Chagall gibi sanatçılara değer verir. Aynı zamanda, Uzak Doğu’nun egzotik sanatıyla da belirli bir yakınlık ve etkileşim içerisindedir. Yarattığı “Mekansal çizimler”, yani kütük ve saçdan yapılmış oyun parkları, sanat severlerin hayal gücünde yeni ufuklar açar. Jozef Wilkon; olağanüstü illüstrasyonlarından dolayı bugün basın tarafından “zamanımızın en üretken ve özgün sanatçılarından biri’’ olarak tanımlanıyor.

“Bazı şeyleri biliyorsanız kolaydır. Öncelikle boyamak istediğiniz şeyin neye benzediğini bilmeniz gerekir: bir insan, bir balık, bir kuş, bir yaprak veya bir hayvan. Sonra nasıl hareket eder: nasıl koşar, gezinir, gizlice girer veya uçar. Birçoğu için bu, öğrenme yolunun sonu. Ama bazıları daha da ileri giderek günün saatlerini, ay parlarken şarkı söyleyen bir kuşu, hatta endişe ve neşeyi, korkuyu ve cesareti boyayabilir. Çok az kişi uykuyu, dinlenmeyi ve hatta bir meyvenin kokusunu ve tadını bile boyayabilir. Tüm bunları biliyorsanız, yine de metin ve illüstrasyonu nasıl bir araya getireceğinizi bilmeniz gerekir, böylece birbirlerini tamamlarlar ve tiyatrodaki gibi kitapta bir gerilim büyür ve her şeyi doğru zamana ve orantıya getirir. ” J.W.

Jozef Wilkon - Don Kişot Heykeli, tahta yakın çekim

Sanatçı, en çok hayvanları ve doğayı hızlı ve kararlı fırça darbeleriyle anlatmayı sever. İllüstrasyonları gerçekçi yaklaşımla ortaya çıkar, doğayı süslemiyor veya idealize etmez. Wilkoń, insan çizmekle nadiren ilgilenir, ancak yarattığı hayvanların psikolojik portreleri aslında insan portreleridir. Hayvanları ”metafor olarak” kullanır ve bu yolla insanlar hakkında çok şey söyleyebilir. Ancak Wilkoń, hayvan karakterlerini asla La Fontaine’in geleneğine göre kullanmaz. Çünkü onları hiç bir zaman belirli bir insan niteliğini, özellikle olumsuz olanı temsil etmek için kullanmayı tercih etmez.

Wilkoń teknik kullanımı olarak genellikle mürekkep, sulu boya ve kuru pastel tercih etmesine rağmen; her yeni projesinde farklı teknikleri birbirine karıştırmayı tercih eder ve bu sayede yeni anlatım biçimleri bulmayı amaçlar. Eserleri şu şekilde birkaç döneme ayrılabilir: 1957–1963 yılları ”sıvılar üzerine deneylerle”, 1962–1970 – ”doku deneyleriyle”, 1978–1994 – ”pastel boya deneyleriyle” ve son olarak 1991–1994 – ”3D görseller ve heykeller” olarak ayrılabilir.

Jóżef Wilkoń’un yayınlanan ilk kitabı; ”Siyah Süt Arayan Bir Kedi Hakkında” 1959 yılında, Helena Bechlerowa tarafından yazıldı.

İlham veren sanatçılardan; Beatrice Alemagna hakındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Jozef Wilkon ve Paoula Codutti

Kaynaklar:

Paola Codutti özel koleksiyonu, Paola Codutti tarafından özel izinle kullanılmıştır.

“Józef Wilkoń, ilustrator, malarz, historyk sztuki by Dudek1337 is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

“Arka Wilkonia by Fatbot is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

“Jussuf will ein Tiger sein / Jozef Wilkon im Parabel Verlag Munchen” by Mills Baker is licensed under CC BY 2.0

“The Ark – Installation by Jozef Wilkon. Radziejowice, Poland” by teachandlearn is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

“The Ark – Installation by Jozef Wilkon. Radziejowice, Poland” by teachandlearn is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

“The Ark – Installation by Jozef Wilkon. Radziejowice, Poland” by teachandlearn is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Józef Wilkoń ‘Where books fall from the sky – books, pictures and films from Poland’ SK Foundation Culture from 2000.

Sanatçı sözü alıntısı ‘the Library of the Polish Museum‘ Rapperswil, Switzerland.