‘‘Sıra Dışı Bir Deneyim Olarak’’ Çocuk Kitapları

Kitap Okuyan Çocuklar

Çocuğun edebiyatla ilk etkileşimi, yetişkinin çocuk için seçtiği kitapla başlar. İyi edebiyat, kaliteli görseller ile bütünleştiğinde çocuğun hafızasında yaşam boyu önemli bir yer tutar. Günümüzde çocuk kitapları, okura sıra dışı ve sanatsal bir deneyim kazandırma amacını taşıyor.

Geçtiğimiz on sene içinde, bilim ve teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber; çocuk edebiyatı da dünyada başka bir noktaya geldi. Son derece güçlü medya türlerinin arasında ortaya çıkarılan bu yeni tür kitapların, anlatım ve grafik dilinin kalitesi oldukça yüksek. Buna bağlı olarak; resimli kitaplar artık yalnızca çocuklar için değil, her yaş grubu için tercih edilmeye başlandı. Bugün resimli çocuk kitapları satın alan çocuksuz, yetişkin okuyucularla karşılaşıyoruz.

Son yıllarda Türkiye’de de bu yönde ciddi bir hareketlenme var. Okuyucular da, yayınevleri de çocuk kitaplarına farklı gözle bakıyor.

Peki biz nitelikli bir çocuk kitabı ile karşılaştığımızı nasıl anlarız? Aşağıda sizler için listeledik…


Bu kitaplar;

1- Gerek işlediği konu, gerek edebi ve sanatsal yaklaşımı açısından çocuk ve gençler kadar yetişkinlere de hitap edebilen

2- Farklı düzlemlerde okunabilen (her yaş grubunun farklı anlamlandırabileceği öğeler taşıyan)

3- İçeriğinde duygu ve zeka unsurlarını bir arada barındırabilen

4- Özgün ve özgür bakış açısına sahip

5- Anlamsal olarak güçlü ve yaratıcı

6- Estetik açıdan güçlü

7- Duygusu & fikri & tarzı olan

8- Tasarım açısından fark yaratan

9- Okura farklı bakış açıları önerebilen

10- Çocuk ve gençlik edebiyatında yeni ufuklar açabilecek bakış açıları sunan

11- Okuyucuya bir fikri empoze etmektense, önerilerde bulunmayı tercih eden ve son kararı okuyucuya bırakan kitaplardır.

Nitelikli ve çağdaş bir çocuk kitabının karşıladığı tüm bu özellikler; çocuğun (ve yetişkinin) çocuk kitaplarından en üst düzeyde keyif alabilmesine, giderek daha kaliteli okuma-görme biçimlerine yönelmesine,  özgün ve özgür bakış açıları geliştirebilmesine yol açar.

Çocuk-gençlik edebiyatı ve çağdaş illüstrasyon hakkındaki yazılarımızın devamı çok yakında sizlerle buluşacak.

Hoşçakalın!

Shhhbooks

Etiketler:

Kaynaklar:
“Children’s book week, November 15th to 20th 1920. More books in the home!” by Boston Public Library is licensed under CC BY 2.0